Domaine Les Hauts De Riquets

 

Dit bedrijf met als huidige eigenaars Ivan en Lea Bireaud (broer en zus) is gelegen te midden in de Sud-Ouest, tussen Bordeaux en Bergerac in de appellation Côtes de Duras.

Vroeger viel deze regio onder de appellation Bordeaux, maar sinds 1937 kent deze regio zijn eigen AOC en vallen de wijnen onder de noemer Côtes de Duras.

De drijvende kracht achter deze erkenning van de

streek was Pierre Elie Bireaud, de overgrootvader

van de huidige generatie wijnbouwers Bireaud.

In 1985 stapt Pierre Bireaud (zoon van Pierre Elie Bireaud) in het klein familiebedrijfje. Hij bezit een paar oude wijngaarden gelegen in Esclottes, enkele  boomgaarden en granen. In 1991 sluit zijn vrouw Mariejo zich aan en ze nemen er nog een aantal wijngaarden bij in Savignac. Geleidelijk aan investeren ze in nieuwe wijngaarden en zo breidt de zaak zich stilletjes aan verder uit. De opbrengst hiervan gaat naar de coöperative. Door de vorst en ijzel in 1991 beslissen ze om aansluitend met een nieuw project te beginnen. Ze openen een gîte, genaamd Bacchus , met een botanische tuin tussen de wijngaarden. In 2003 vindt de eerste vinificatie op het domein zelf plaats. Ze willen meer de nadruk leggen op hun eigen gronden; In 2006 starten ze met biologische landbouw op 5ha van hun wijngaarden.

In 2009 sluit ook hun zoon Yvan zich aan bij het familiebedrijfje. Hij specialiseert zich in de biologische landbouw, zowel voor de wijngaarden  maar ook voor hun andere landbouwgronden;

Ook de zus Lea komt erbij in 2014. Naast de wijnen beginnen ze ook een bedrijfje van aardbeien van eigen kweek, ook biologisch natuurlijk.

Het hele bedrijf begint meer en meer biologisch te werken , maar ook meer en meer biodynamisch. Momenteel bezitten ze 17 ha wijngrond.

 

 

Ze beschikken over 15 hectare wijngaard welke verspreid ligt in de directe omgeving van de boerderij waar ze beide opgegroeid zijn. Verschillende bodems van witte kalk tot leem en kleigrond zijn hier te vinden. Druiven zoals merlot alsook andere druiven als cabernet franc, malbec, witte sauvignon, chenin en sémillon groeien hier. Het bedrijf doet enkel op een biodynamische manier aan wijnbouw. Dit wil zeggen dat ze de bodem gezond houden met de compost die de wijngaard zelf voortbrengt. Specifieke plantenresten, mineralen en koemest worden in koehorens begraven en dan enige tijd later verwerkt in compost en in de wijngaarden uitgestrooid. De stand van de hemellichamen (zon, maan, planeten en sterren) is voor de biodynamische wijnbouw cruciaal. De kosmos en haar ritme heeft een directe invloed op de natuur op aarde en daar houden ze rekening mee bij alles wat ze doen. Deze werkwijze biedt tal van voordelen : biodynamische wijnen zijn gezonder, maar ook beter. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bij biodynamische wijnbouw de wortels van de wijnstokken dieper doordringen in de bodem en dus meer terroir eigenschappen vertonen, de bladeren gezonder zijn, de rijping van de druiven op een homogenere manier gebeurt met als resultaat dat de druiven gewoon beter smaken en dit reflecteert natuurlijk in de kwaliteit van de wijnen.

​Côtes de Duras

Pur Sentiment 

Dr. Verdurmenstraat 9 

9100 Sint-Niklaas 

Tel: +32 498 85 95 46 

Mail: info@pursentiment.be

BTW-nr.: BE0680.516.564